logo-kafe
zrno-kafe

Recept za Late Makijato

Latte Macchiato

Kafa Makijato Latte je savršeni napitak za sve ljubitelje kafe koji žele uživati u bogatom i kremastom ukusu. Ovaj recept kombinuje jaku espresso kafu sa savršeno zagrejanim mlekom, stvarajući jedinstveni napitak koji će zadovoljiti čak i najzahtevnije nepce. Bilo da želite započeti svoj dan sa dozom energije ili uživati u popodnevnom opuštanju, ovaj recept će vam pružiti savršen užitak.

espressokafa
zrno-kafe
zrno-kafe

Makijato, što na italijanskom znači „umrljan“ ili „označen“, je tradicionalni italijanski način pripreme kafe koji se sastoji od espressa sa malom količinom mleka.

Latte, s druge strane, znači „mleko“ i predstavlja napitak od espressa sa većom količinom mleka.

Kombinacija ova dva stila rezultirala je Makijato Latteom, napitkom koji spaja najbolje od oba sveta.

Ova kafa postala je popularna širom sveta zbog svoje jedinstvene kombinacije bogatog ukusa kafe i kremaste teksture mleka.

zrno-kafe
aparat za espresso

Late Makijato: Kako se pravi?

Oprema:

zrno-kafe

Sastojci za Late Makijato

  • 1 šoljica sveže pripremljenog espressa
  • 1 šoljica punomasnog mleka
  • 1 kašičica vanilin šećera (opciono)
  • Prstohvat cimeta ili kakao praha (za posipanje)
  • Šlag (opciono za dekoraciju)
zrno-kafe

Korak po korak uputstvo za pripremu Latte Makijata

Priprema espressa:

1.Priprema kafe: Prvo, pripremite jednu šolju espressa koristeći aparat za espresso. Ako nemate aparat, možete koristiti džezvu za pripremu jake crne kafe. Sipajte pripremljenu kafu u šolju za serviranje.

2. Zagrejte mleko:  Sipajte mleko u mlekač ili lonče i zagrejte ga na srednjoj temperaturi dok ne postane toplo, ali ne previše vruće. Pazite da mleko ne proključa jer to može uticati na njegov ukus i teksturu.

3. Priprema pene od mleka: Koristite mlekač da napravite penu od zagrejanog mleka. Ako nemate mlekač, možete koristiti ručni penušač za mleko ili čak blender. Cilj je da mleko postane penasto i kremasto.

Kombinovanje kafe i mleka

4.Sipanje mleka: Sipajte penušavo mleko preko espressa u šolji. Držite kašiku iznad šolje da prvo sipate tečno mleko, a zatim dodajte penu na vrh.

5. Dekoracija: Ako želite, pospite malo cimeta ili kakao praha po vrhu penušavog mleka za dodatni ukus i dekoraciju.

Serviranje Latte Makijata

6. Serviranje:  Poslužite vaš Latte Makijato odmah dok je još topao i uživajte u svakom gutljaju ovog luksuznog napitka.

zrno-kafe

Saveti za savršen Latte Makijato

  • Izbor kafe: Kvalitet kafe je ključan za dobar Latte Makijato. Preporučujemo korišćenje sveže mlevenog espressa za najbolji ukus.
  • Mleko: Korišćenje punomasnog mleka daje najbogatiju penu, ali možete eksperimentisati sa različitim vrstama mleka kako biste pronašli savršeni ukus za vas.
  • Temperatura mleka: Idealna temperatura za penušanje mleka je između 60-65°C. Previše vruće mleko neće stvoriti dobru penu, a hladno mleko neće biti dovoljno toplo za napitak.
  • Vežbanje: Priprema savršenog Latte Makijata zahteva malo prakse. Ne odustajte ako prvi put ne uspete – vežbanjem ćete usavršiti tehniku.
zrno-kafe

Priprema Latte Makijata kod kuće može biti jednostavna i zabavna aktivnost koja vam omogućava da uživate u omiljenom napitku bez odlaska u kafić. Sledeći ove detaljne korake, možete kreirati savršen Latte Makijato koji će impresionirati i najzahtevnije ljubitelje kafe.

zrno-kafe
Latte Macchiato