logo-kafe

Makijato kafa (Macchiato)

zrno-kafe

Makiato je Espresso sa malo mlečne pene. Ova kombinacija pruža savršen balans između jake arome espressa i blage kremastosti mleka, čineći ga idealnim izborom za ljubitelje kafe koji vole blaži intenzitet.

espressokafa
zrno-kafe
makijato kafa

Recept za Makijato kafu (Macchiato )

Makijato kafa, poznata i kao caffè macchiato ili espresso macchiato, predstavlja jedinstven spoj bogatog espressa sa kapljicom mleka, što joj daje poseban ukus i teksturu.

U doslovnom prevodu sa italijanskog, „macchiato“ znači „mrlja“ ili „flekica“, odnosno kafa koja je „mrljana“ malom količinom mleka. Razlikuje se od ostalih kafeničkih napitaka poput cappuccina ili lattea po veoma ograničenoj količini mleka koja se dodaje, što omogućava da jak ukus espressa ostane dominantan.

Makijato može biti pripremljen sa toplim ili hladnim mlekom, a ponekad se servira sa penušavim mlekom na vrhu.

Ovaj napitak je idealan izbor za one koji žele da osete punu aromu espressa sa tek blagim dodatkom mlečne nežnosti, čineći ga savršenim izborom za uživanje u bilo koje doba dana.

zrno-kafe
aparat za espresso

Sastojci za Makijato kafu

  • Espresso kafa (jedna doza, obično oko 7-9 grama sveže mlevene kafe)

  • Malo mleka (približno 20-30 ml), koje će se zapeniti

Oprema

  • Aparat za espresso kafu
  • Mlin za kafu (ukoliko aparat za espresso nema mlina i ako koristite sveže zrno)
  • Penilica za mleko ili parna mlaznica na aparatu za espresso
  • Omiljena  čaša za serviranje
zrno-kafe

Način pripreme:

  • Mlevenje Kafe: Prvo je potrebno sveže samleti zrno kafe na finoću koja odgovara aparatu za espresso. Finoca mlevenja je ključna za pravilno ekstrahovanje espressa.
  • Priprema Espressa: Napunite držač za kafu (portafilter) sa sveže mlevenom kafom. Pritiskom (tamping) osigurajte da je kafa ravnomerno nabijena. Postavite držač u aparat za espresso i pokrenite pripremu espressa. Idealno, ekstrakcija bi trebalo da traje oko 25-30 sekundi za dobijanje jedne doze espressa.
  • Zapenjivanje Mleka: Dok se espresso priprema, uzmite malo mleka i zapenite ga koristeći penilicu za mleko ili parnu mlaznicu na aparatu za espresso. Cilj je da se dobije glatka, kremasta pena bez velikih mehurića. Za makijato je potrebno vrlo malo zapenjenog mleka.
  • Sastavljanje Makijata: Kada je espresso spreman, sipajte ga u predviđenu šoljicu ili čašu. Zatim, pažljivo dodajte kašiku ili dve zapenjenog mleka na vrh espressa. Mleko bi trebalo lagano da se spusti na dno, dok pena ostaje na površini, stvarajući karakterističan izgled makijata.
  • Serviranje: Makijato se obično servira odmah, dok je još topao.
zrno-kafe

 Evo nekoliko saveta za pripremu i uživanje u Macchiato kafi:

Kvalitetna espresso kafa je ključna: Koristite sveža i kvalitetna zrna espresso kafe kako biste postigli bogat ukus i aromu vaše macchiato kafe.

Pravilno omiljavanje mleka: Kada pravite espreso, mleko bi trebalo da bude fino omiljeno i penušavo. Ovo će dodati kremastu teksturu i mekoću vašem napitku.

Prilagodite količinu mleka: Macchiato kafa se tradicionalno pravi sa samo malom količinom mleka, što dodaje blagu kremastu teksturu i malo slađi ukus. Međutim, možete prilagoditi količinu mleka prema vašim preferencijama.

Istražujte različite ukuse: Macchiato kafa može biti pripremljena na različite načine, uključujući tradicionalni macchiato sa mlekom ili obrnuti macchiato sa više kafe i manje mleka. Istražite različite recepte i prilagodite ih prema vašim preferencijama ukusa.

Uživajte u trenutku: Macchiato kafa je idealna za uživanje u trenutku, bilo da je to ujutro kao jutarnji ritual ili tokom popodnevnog odmora. Opustite se, uživajte u bogatim ukusima i aromama vaše macchiato kafe i prepustite se trenutku uživanja.

zrno-kafe
Makijato kafa